مهدی امین فروغی شاعر، پژوهشگر و مدرس دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار مهر ضمن ارایه گزارشی از روند برگزاری نشستهای تحلیلی موسیقی مذهبی که در قالب عنوان «میز موسیقی» اندیشکده هیات سازمان تبلیغات اسلامی پیش روی مخاطبان قرار میگیرد، توضیح داد: به هر حال موسیقی و پیوند آن با هیات و مداحی بحث مهمی است که باید صاحبنظران و کارشناسان مختلف حوزههای موسیقی، ادبیات و مذهب به آن بپردازند. این موضوع زمانی اهمیت پیدا میکند که طی سالهای اخیر با گسترش فضای مجازی بسیاری از آثار مداحی که تولید میشود در این فضا با قالبهای متفاوت عرضه میشوند که خود دربرگیرنده نکات مهمی است.
وی افزود: از طرف دیگر کلیدواژه «موسیقی» اگر نگوییم مهمترین اما یکی از اصلیترین اجزای مهم مداحی اهل بیت (ع) است که از گذشته تا به امروز مورد استفاده ذاکران و مداحان قرار گرفته است. کمااینکه بسیاری از نوحههای معتبر با موسیقی آوازی ایران پیوند عمیقی داشتند که منجر به تولید آثار ارزشمندی هم در این زمینه شدهاند. شرایطی که همچنان نیز مورد بهرهبرداری قرار گرفته اما به دلیل گسترش فضای مجازی وارد مجرایی شده که خوانش این نوع آثار در مداحی را با مشکل مواجه کرده است. مسیری که موجب تولید و پخش نوحههایی شده که موسیقیهای نامناسبی دارند و همین موضوع میتواند ذایقه مخاطبان را صدمه زده و آنها را از سنتهای بسیار ارزشمند در عرصه مداحی دور کند. شرایطی که موجب شده ما گاه موسیقیهایی را بشنویم که بیشتر از موسیقی غربی استفاده میکند و به شدت هم در حال گسترش هستند.
مدیر برگزاری «میز موسیقی» اندیشکده هیات سازمان تبلیغات اسلامی ادامه داد: ما در اندیشکده هیات سازمان تبلیغات اسلامی این ضرورت را احساس کردیم که بتوانیم با برگزاری جلسات متعدد که با کلیدواژه «زیستبوم هیات» مورد توجه قرار میگیرد سلسله نشستهای تحلیلی با موضوع موسیقی مذهبی را برگزار کنیم تا بتوانیم از پس برگزاری این جلسات که با حضور کارشناسان حوزه موسیقی و دیگر رشتهها پیش روی علاقهمندان قرار میگیرد نسبت به رفع مشکلات این روزهای مداحی در ارتباط با موسیقی چراغ راهی برای کسانی که در این راه کار میکنند، باشیم. خوشبختانه هم تا به امروز که میزبان هوشنگ جاوید با موضوع «نقش موسیقی در آیینهای مذهبی بشری»، مسعود کوثری با موضوع «تحلیل جامعه شناختی مداحی پاپ» و پدرام جوادزاده با موضوع «زیباییشناسی موسیقی مداحی» توانسته ایم شاهد برگزاری جلساتی باشیم که دربرگیرنده حرفهای متفاوتی بود.
امین فروغی گفت: بر اساس برنامهریزی صورت گرفته ما تا پایان سال جاری هفت جلسه دیگر را برنامهریزی کردیم که در این جلسات به موضوعات مختلف مداحی و هیات از منظر موسیقی میپردازیم. البته این باعث خرسندی است که در سالهای اخیر میتوانیم به راحتی درباره چنین مقولاتی در حوزه مداحی حرف بزنیم چرا که در گذشته حتی از به کاربردن ۲ کلیدواژه «موسیقی» و «مداحی» در کنار هم پرهیز میشد. اما جای خوشحالی دارد که در این زمینه نشستهای مختلفی برگزار میشود و کارشناسان میآیند این موضوعات را چالش و نقد میکشند. شرایطی که به اعتقاد من نوید بخشآینده خوبی برای مداحی است که میتواند با تضارب آرا و هماندیشی جلوی بسیاری از انحرافات را بگیرد.
نظر شما